Uniunea Europeană avertizează că ar putea să impună sancțiuni la adresa Turciei ca urmare a „provocărilor și presiunilor” Ankarei în conflictul cu Grecia privitor la resursele energetice din Mediterana de Est.
Vineri, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut apel la Ankara „să se abțină de la acțiuni unilaterale” în Mediterana de Est, potrivit BBC.
Declarațiile Ursulei von der Leyen au fost făcute vineri dimineața în timpul reunii sale cu liderii europeni, la Bruxelles.
Anterior, Turcia și Grecia au decis să reînceapă dialogul cu privire la această problemă, pentru detensionarea situației din regiune.
Tensiunile dintre Atena și Ankara au crescut în ultimele luni, după ce Turcia a trimis o navă de explorare a resurselor naturale pentru a identifica potențiale depozite de petrol și gaze într-o regiune disputată cu Grecia.
„Uniunea Europeană își dorește o relație pozitivă și constructivă cu Turcia, iar acest lucru ar fi și în interesul Ankarei. Dar aceasta va funcționa doar dacă provocările și presiunile încetează. În acest sens, ne așteptăm ca Turcia să se abțină de acum de la acțiuni unilaterale. În cazul unor noi astfel de acțiuni ale Ankarei, Uniunea Europeană va face uz de toate instrumentele și opțiunile pe care le are la dispoziție. Avem o serie de măsuri pe care le putem aplica imediat”, a spus Ursula von der Leyen vineri.
După discuțiile de joi seara, statele membre ale UE au căzut de acord să reanalizeze comportamentul Turciei în acest sens în luna decembrie și să impună sacțiuni în cazul în care „provocările” nu încetează.
Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a postat un mesaj pe Twitter după reuniune, în care a explicat că UE ar putea impune sancțiuni Turciei.
„Uniunea Europeană a lansat un avertisment clar cu privire la sancțiunile împotriva Turciei în cazul în care aceasta va continua să încalce legislația internațională”, a spus Kurz pe Twitter.
La rândul său, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că Uniunea Europeană este dispusă să îi ofere Turciei relații comerciale mai apropiate, dar a avertizat că posibilitatea sancțiunilor încă va exista în cazul în care situația din Mediterana de Est va continua să fie tensionată.
Tensiunile dintre Grecia și Turcia au crescut puternic luna trecută, după ce Ankara a trimis nava Oruc Reis într-o zonă disputată din Mediterana de Est pentru explorarea resurselor naturale.
De atunci, Turcia a retras nava, pentru a calma tensiunile cu Grecia înaintea summit-ului UE din 1-2 octombrie, summit în cadrul căruia vor fi discutate posibile sancțiuni la adresa Ankarei. Sancțiunile împotriva Turciei au fost cerute de Cipru, Grecia și Franța.
Ankara riscă să fie ținta unor sancțiuni din partea Uniunii Europene, care a anunțat că oferă sprijin total Greciei și Ciprului în această dispută, însă mai multe state, printre care și Germania, vor detensionarea situației prin intermediul dialogului.
Franţa şi-a afişat fără echivoc sprijinul pentru Grecia desfăşurând nave de război şi avioane de luptă în regiune, o iniţiativă denunţată puternic de preşedintele turc.
Recent, ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat că Turcia își dorește un dialog cu Grecia și o soluție politică pentru această problemă.